Pasteryzacja kontra konserwanty
Była mowa o tym, że syntetyki zawarte w żywności mogą budzić co najmniej nasze wątpliwości, jednakże od dawna przemysł spożywczy zna sposoby, aby zastępować przynajmniej niektóre z nich w pełni naturalnymi zamiennikami. W przypadku przetworów warzywnych i owoców, wszelkiego rodzaju sosów w słoikach lub butelkach, a także napojów, doskonałą metodą wydłużania ich trwałości jest pasteryzacja. Jej ogromnym walorem jest to, że obywa się bez dodawania do gotowego wyrobu jakichkolwiek innych substancji. Wystarczy jedynie podgrzać produkt do odpowiedniej temperatury, a następnie szybko schłodzić.
Taki proces efektywnie hamuje rozwój wszelkich drobnoustrojów, które mogłyby doprowadzić do zepsucia się wyrobu. Pasteryzacja jest stosowana na bardzo dużą skalę i jest bardzo korzystna z różnych względów. Po pierwsze firma może skierować na rynek wyrób bardziej naturalny, a po drugie klient może być spokojny o to, że długo zachowa on świeżość i walory smakowe. Konserwy w puszkach są z kolei poddawane zbliżonemu technicznie procesowi sterylizacji.
przekaźnik elektromagnetyczny przemysłowy