Jak działa mikrofalówka?
Trudno wyobrazić sobie życie codzienne bez takich urządzeń jak np. mikrofalówka.
Wynalazek powstał dzięki wykorzystaniu w praktyce praw fizyki. Fizyka to nauka niezauważalna – codziennie korzystamy z wynalazków opracowanych przez wybitnych fizyków, nie zastanawiając się nad tym.
Jedynym z przykładów urządzeń będących wykorzystaniem praw fizyki w praktyce jest kuchenka mikrofalowa. Umożliwia ona szybkie podgrzanie jedzenia poprzez wykorzystanie fal elektromagnetycznych.
Są one wytwarzane przez znajdujący się z tyłu mikrofalówki magnetron i kierowane do wnętrza kuchenki. Fale sprawiają, że cząsteczki jedzenia (a konkretnie wody, cukru lub tłuszczu) zaczynają drgać, a drgania powodują, że jedzenie staje się gorące.
Fal elektromagnetycznych nie pochłania jednak powietrze, plastik, ceramika czy szkło. Dlatego w mikrofalówce rozgrzewa się samo jedzenie, a naczynie i otaczające je powietrze raczej nie zmieniają swojej temperatury pod wpływem działania fal. Jeżeli po wyjęciu jedzenia z mikrofalówki chcemy utrzymać jego temperature dobrym rozwiązaniem będzie naczynie z podgrzewaczem.
Zdarza się jednak, że po wyjęciu talerza z mikrofalówki, on także jest gorący, ale podgrzał się nie od fal, ale to podgrzanego jedzenia. Jak widać, fizyka stosowana w praktyce powoduje powstanie wielu wynalazków ułatwiających życie.